‘Ik wil me niet meer driedubbel plooien om aan de verwachtingen van mijn klanten tegemoet te komen’, zei een schrijver laatst tijdens een Text Talk. ‘Heel goed’, riep ik uit. Want zelf overtuigd raken – echt overtuigd raken, tot in het diepste van je vezels – van jouw waarde is het begin van een succesvolle schrijfbusiness. Omdat je daarmee al die vervelende stemmetjes die ieder van ons wel kent, het zwijgen oplegt. Stemmetjes die dingen zeggen als: ‘Wie zit er nu op mij te wachten?’ ‘Voor mij 100 anderen.’ ‘Ik moet blij zijn dat ik werk heb.’ ‘Als ik eisen ga stellen lopen klanten bij me weg’ en ga zo maar door. Herken je ze? In deze blog vertel ik je hoe je als schrijver zelfverzekerd naar buiten treedt met je eigen schrijfbusiness. Vanuit de inhoud. Niet vanuit een opgeblazen, ongemakkelijk aanvoelend ego.
Als schrijver samenwerken met klanten
Jezelf niet meer driedubbel plooien om aan de verwachtingen van je klanten tegemoet te komen. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Is het helaas niet in onze schrijversbranche? Want hoeveel moeite hebben we hier als tekstschrijver, copywriter, contentmaker, blogger, vertaler, journalist of marcomprofessional wel niet mee. Terwijl je dat plooien in het begin van je schrijfcarrièrre meestal nog met plezier, enthousiasme en nieuwsgierigheid doet, komt er een punt waarop jij beter weet wat goed is voor je klant. Omdat je als expert binnen het schrijvers-, marketing en communicatievak de vraag, de context en de mogelijkheden beter in beeld hebt. Onthoud dat zolang je opdrachten blijft doen ‘die de rekeningen betalen’ je zelf nooit gaat voelen wat je waard bent. Je voelt je continu ondergewaardeerd, onderschat, onzeker en niet uitgedaagd omdat je jezelf onderwaardeert, onderschat, niet uitdaagt en daardoor je onzekerheid over jezelf blijft voeden.
Stoppen met plooien en pleasen is dan het devies.
Neem vanuit zelfvertrouwen jouw rol als expert en adviseur in.
Omdat zowel jij als jouw klant daar uiteindelijk veel meer aan hebben.






Hoe zet je een professioneel schrijfbedrijf op?
Natuurlijk is dit advies makkelijker gegeven dan uitgevoerd. Zelf startte ik mijn ondernemende schrijverschap vanuit een aantal jaren ervaring bij een groot tekstbureau. Daardoor had ik vanaf het begin een stevig fundament onder mijn bedrijf liggen (precies het fundament dat ik jou tijdens mijn Textpert Traject aanleer). Ik merkte dat ik hierdoor makkelijk praten had. Want mezelf driedubbel of zelfs gewoon dubbel plooien hoefde ik niet. Ik kende de kaders, wist welke processen werkten, had mijn bedrijfsvoering op orde en kon de leiding nemen en houden binnen schrijfprojecten. Helaas merkte ik dat ik daarmee een uitzondering was. Want er zijn heel veel schrijvers – wellicht ben jij er wel een van – die hun eigenwaarde niet (h)erkennen. Ik kom ze keer op keer op keer tegen binnen mijn Textpert Traject en in de trainingen die ik aanbied: kanonnen van schrijvers die niet doorhebben hoeveel ze waard zijn. Omdat ze zelf ook zijn gaan geloven dat iedereen kan schrijven en daardoor hun kwaliteit niet meer als bijzonder zien. Of omdat ze geloven in de misvatting dat een schrijver teksten schrijft.
‘Je voelt je ondergewaardeerd, onderschat, onzeker en niet uitgedaagd omdat je jezelf onderwaardeert, onderschat en niet uitdaagt.’
Jezelf profileren als schrijver of tekstprofessional
En daar gaat het zelfverzekerd naar buiten treden met je schrijfbusiness al de mist in. Kijk maar eens naar hoe schrijvers zichzelf profileren:
- Je schrijft teksten.
- Dit doe je al van kleins af aan; je hebt van je hobby je werk gemaakt.
- Klanten kunnen voor allerlei soorten teksten bij jou terecht.
- Je bent ‘snel’ en ‘flexibel’. Stuur vooral ‘even’ een berichtje, appje of doe een belletje als je met jou samen wil werken. Dan maak jij tijd vrij. Meteen. Direct.
- Je legt op je site uit welke teksten je klant nodig heeft. Lekker standaard. Ondertussen vergeet je te vertellen hoe gaaf jij bent en waarom ze voor die teksten dus bij jou moeten zijn.
- Zelfs wanneer het werk je om de oren vliegt, zeg je nog geen ‘nee’. Want als je dat doet lopen klanten natuurlijk bij je weg.
- Komt er een aanvraag binnen? Dan schiet jij in de actiestand. Want als schrijver ‘moet je toch blij zijn dat je werk hebt’. Zo’n onzin. Dat hoef je helemaal niet. De markt schreeuwt om professionele schrijvers die hun klanten vanuit hun kennis en expertise van dienst kunnen zijn. Op een samenwerking met die schrijvers wacht een klant met plezier.
Zo kan ik nog wel even doorgaan. De gemene deler is dat je met bovenstaande manier van naar buiten treden al laat zien dat je jezelf niet op waarde schat. Want waar ben jij in dit hele verhaal? Wat maakt jou uniek? Wat breng jij mee naar de schrijftafel? Hoe leid jij een klant van aanvraag tot factuur naar volle tevredenheid? Als je dit al niet laat zien aan de voorkant hoe kun je dan verwachten dat jij klanten aantrekt die jou en je expertise, je vak op waarde schatten? Laat staan dat zij jou naar waarde willen betalen. Dat werkt zo niet, zoals je wellicht merkt. Wil je helemaal niet bezig zijn met jezelf profileren? Vind je dat maar een vies, eng of raar woord? Zorg dan dat je de volgende ronde je winst pakt door jezelf sterk en zelfverzekerd neer te zetten tijdens de kennismaking of briefing met een (potentiële) klant. Tips hiervoor vind je in de alinea: tips om als schrijver zelfverzekerd samenwerkingen aan te gaan. Bij deze optie loop je natuurlijk wel de kans dat je tijdens zo’n kennismaking of briefing al met het verkeerd soort klant om tafel zit. Omdat je door het ontbreken van een heldere profilering – of nog een stap daarvoor; het ontbreken van weten wie jij bent als schrijver en wat jij precies wil – niet de juiste klanten aantrekt.
‘Geef jezelf toestemming om grootse dingen te bereiken.’
Ik voel me onzeker als tekstschrijver, copywriter, contentmaker, blogger, vertaler of (bedrijfs-)journalist…
Tijdens negen van de tien 1-op-1 sessies tijdens mijn Textpert Traject en ook in onze Community van Ondernemende Schrijvers gaat het over het onzekerheids-duiveltje. Dat zit in velen van ons omdat we bijna allemaal ‘gewoon maar zijn begonnen’ als freelance schrijver. Dat zorgt voor steeds die twijfel: ‘ kan ik het wel? Ze vinden me vast te duur… Hoe doen andere schrijvers dat? Wat is eigenlijk ‘normaal’?’ En dat breekt je op. Hierdoor durf je jezelf niet neer te zetten als de tekstprofessional die je wilt zijn: professioneel, zelfverzekerd, gefocust, uniek en een waardevolle sparringspartner voor klanten. Mijn standpunt hierin: je kunt je energie maar één keer besteden.
Optie 1: je besteedt je energie aan het professioneel neerzetten van je schrijfbusiness en dus aan je waardevermeerdering en het helpen van je klanten.
Optie 2: je besteedt je energie aan onzeker zijn daarover en over jezelf.
Welke kies jij?
Als wij niet weten wie we zijn, wat we willen, hoe we onszelf stevig in de markt zetten, wat klanten van ons kunnen verwachten, wat we hen beloven, etc. dan weten (potentiële) klanten dat al helemaal niet. Zo zie je dat een schrijversrevolutie begint bij onszelf, lieve schrijvers. Stuk voor stuk moeten wij als schrijvers zelf beseffen wat we toevoegen, bijdragen, meenemen naar die schrijftafel. Tel bij dat besef van onze relevantie een professionele bedrijfsvoering, slimme, strategische kennis en gelijkwaardig klantcontact op en je begrijpt dat je jezelf met behulp van die aspecten honderd procent sterker in de markt zet. Met een enorme waardevermeerdering tot gevolg.






Mijn advies: investeer in het durven innemen van je eigen ruimte
Om zelfverzekerd naar buiten te treden als tekstprofessional heb je ruimte nodig. Jouw ruimte. Die waar je als professionele tekstschrijver, copywriter, contentmaker, blogger, vertaler of (bedrijfs-)journalist recht op hebt. Laat dus al die beperkende overtuigingen los, gooi ze overboord en creëer op die manier ruimte om te geloven dat je wat te brengen en bieden hebt binnen de schrijversbranche. Want alleen dan kun je vol enthousiasme en vertrouwen voor optie 1 gaan: je energie besteden aan het professioneel neerzetten van je schrijfbusiness en dus aan het helpen van je klanten. Wil je hier serieus mee aan de slag? Dan ontwikkelde ik mijn Textpert Traject speciaal voor jou; het is de eerste businessopleiding speciaal voor schrijvers, copywriters, contentmakers en andere tekstprofessionals waarin je precies met al deze aspecten aan de slag gaat. Je leert hóe je van jouw schrijfbusiness een succes maakt. Want ook jij kunt leven & genieten van je waardevolle woorden.
Tips om als schrijver zelfverzekerd samenwerkingen aan te gaan
Wil je zoals ik eerder zei, helemaal niet aan de slag met het inzien van je eigen waarde, toe eigenen van de ruimte waar je recht op hebt, profilering, jezelf stevig in de markt zetten en dat soort zaken? Gebruik dan onderstaande tips om jezelf in ieder geval tijdens het begin van een samenwerking sterk en zelfverzekerd neer te zetten. Dus tijdens de eerste kennismaking of briefing met een (potentiële) klant:
- Bereid dat wat jij bij het bedrijf ziet waar je (mogelijk) voor aan de slag gaat goed voor. Denk vooraf na over wat jij voor hen kan betekenen. Neem geen afwachtende rol aan. Maar begin hier pas over als zij ernaar vragen. Lok door zelf slim door te vragen de vraag: ‘Hoe zou jij dat aanpakken?’ uit. Geef vervolgens – na een wijze stilte – jouw goed voorbereide antwoord en je bent binnen.
- Begin het gesprek door vanuit oprechte interesse te vragen naar de huidige aanpak van je (potentiële) klant.
3. Onthoud dat je niks hoeft te verkopen.
4. Ga er steeds vanuit dat je jouw (potentiële) klant oprecht wil adviseren in de uitdagingen waar zij voor staan. Vertel de ‘wat’ (wat moeten zij doen), maar geef de exacte ‘hoe’ niet weg. Pas gedurende het gesprek blijkt op natuurlijke wijze dat jij dit allemaal voor hen kan doen. Het is het leukste als zij zelf die link leggen: ‘Zou jij dat allemaal voor ons kunnen doen?’ - Maak nog geen uitgewerkt voorstel. Dat is zonde van je tijd omdat je nog niet weet wat ze willen. Bereid wel verschillende mogelijkheden voor. Bedenk dus wel al hoe jij deze mogelijke klant het beste van dienst kunt zijn. Na het gesprek kun je op basis daarvan en op basis van de input uit het gesprek met een perfect passend voorstel komen.
- Geniet na het akkoord op je offerte van de geweldige, gelijkwaardige samenwerking die je nu voor jezelf gecreëerd hebt.
Summerschool voor schrijvers
Binnen mijn Textpert Traject werken we in acht weken en daarna tijdens maandelijkse sessies aan praktische zaken – de onderdelen van het ondernemende schrijverschap die je er ook maar gratis bij hebt gekregen – maar daarbij ook aan jouw zelfvertrouwen als schrijver. Aan het inzien van je eigen waarde. Zodat je de koers durft te gaan kiezen die bij jou past. Op 21 juni start de speciale Summerschool editie voor schrijvers van dit jaar. Daarna kun je pas weer in oktober meedoen. Grijp dus je kans en ga samen met mij en vijf enthousiaste en ambitieuze collega schrijvers aan de slag met het professionaliseren van jouw schrijfbusiness; je profilering, bedrijfsvoering, werkprocessen, marketing & sales, klantcontact en nog veel meer. Er zijn nog drie plekjes beschikbaar. Vraag een Text Talk aan om samen te onderzoeken of dit iets voor jou is.
Struikelen als schrijver; hoe sta je weer op?
Deze Eye-Opener is onderdeel van de reeks Struikelen als schrijver; hoe sta je weer op? waarmee ik tekstprofessionals (weer) op weg wil helpen met het professioneel neerzetten van zichzelf en hun bedrijf. Dat doe ik omdat ik samen met alle ambitieuze en enthousiaste tekstprofessionals van Nederland en België een Schrijversrevolutie voor elkaar ga krijgen. Deze Schrijversrevolutie zorgt ervoor dat wij als schrijvers en het vak schrijven meer op waarde geschat worden. Want dat is hard nodig en de hoogste tijd. In mijn artikel Samen ten strijde voor een Schrijversrevolutie ontdek je er meer over.