Twijfelenergie

1 juni 2021
Tien tips voor (aanstormende) schrijvers

door Rachel Felix

®️Via mijn gratis content, online trainingen en unieke businesstraject leer ik jou een slimme & strategische schrijfbusiness neerzetten. Want wij schrijvers en ons vak schrijven mogen - door onszelf (!) - wel eens meer op waarde geschat worden. Dat begint met professionaliseren. Samen aan de slag dus en op naar een schrijversrevolutie 💪.

De afgelopen weken sprak ik veel schrijvers die twijfelden. Over investeren in zichzelf en hun bedrijf. Dat was niet goed voor m’n mojo. In deze blog deel ik wat er gebeurde, wat dat met me deed en hoe jij als schrijver met twijfels over jezelf en je schrijfbusiness om kunt gaan.

Don’t kill my vibe…

Twijfel is niet goed voor m’n mojo, flow, vibe. Hoe je het ook wil noemen: ik ga wiebelen van twijfelenergie.

Want ik ben een snelle beslisser. Altijd geweest, op het impulsieve af.

Dat was soms lastig. Maar dankzij een intensief intuïtief traject, yoga en dagelijkse meditatie heb ik constructief leren luisteren naar mijn buik. Keuzes zijn daardoor snel gemaakt. Ik weet wat ik wil.

Een eigenschap die enorm waardevol is in het ondernemende schrijverschap. Want wie nooit heeft getwijfeld, heeft nooit ernstig nagedacht. Maar… succesvolle ondernemers zijn snelle beslissers. Daarbij heeft twijfelen vaak niet te maken met ‘twijfel’. Wel met jezelf iets niet gunnen, iets niet mogen van jezelf of – denkbeeldige – anderen of een stap niet durven zetten want wat als…

Die belemmerende, belerende en beperkende stemmetjes leren herkennen en uitschakelen is zo’n overwinning. En daarom zeker iets dat ik met mijn deelnemers doorloop.

‘Wie nooit heeft getwijfeld, heeft nooit serieus nagedacht.’

Wat gebeurde er?

Hoezo dan toch ineens al die twijfelende energie om me heen?
Omdat ikzelf tijdelijk twijfelde over het hoe, wat en waarheen met m’n leven?
De stand van de sterren?
Toeval?
Omdat ik te veel tegelijk wilde en daardoor zelf ook weer te veel in m’n hoofd woonde?

Ik weet het niet.

Wat ik wel weet, is dat die energie over wel-niet-wel-misschien-toch-als…dan meedoen aan mijn Textpert Traject mijn vibe behoorlijk verwoestte. Niet omdat tekstpro’s geen ‘nee’ mogen zeggen. Natuurlijk niet. Meedoen kan – en mag – alleen als je er helemaal voor wil en durft te gaan. Anders heeft niemand er wat aan.

Wat mij frustreerde was dat ik weet, zeshonderd procent zeker weet, dat mijn Textpert Traject al deze schrijvers die twijfelen aan hun eigen waarde zevenmijlslaarsstappen verder had geholpen. En dan nog 345.986 stappen erbij. Dat is wat ik hoor van de bijna veertig textperts die de sprong wel al durfden te maken. Iets waarvoor ik rete-trots op hen ben! Jezelf als ondernemende schrijver of schrijver in loondienst de moeite, de tijd en de investering waard vinden zodat je jouw schrijverschap op jouw voorwaarden kunt gaan inrichten, slim & strategisch, dat gun ik iedere schrijver. Maar ik kan en wil het niet afdwingen.

‘Maar succesvolle ondernemers zijn snelle beslissers.’

Deadline denken

Wat ik wel kan doen, is jou als schrijver aan het denken zetten. Want tussen alle deadline-druk en waan-van-de-dag door, is een moment van bezinning het beste dat je jezelf kunt gunnen.

Dus vraag jezelf eens af:
1. Durf ik in mezelf en mijn schrijfbusiness te investeren?
2. Vind ik mezelf dat waard? Vind ik mijn bedrijf dat waard?
3. Zo niet, hoezo verwacht ik dan wel dat (potentiële) klanten dit doen?

En als je toch bezig bent, ga dan eens door met deze vragen:
4. Mag mijn schrijfbusiness van mij een succes worden?
5. Mag ik een (nog groter) succes worden?

Geef jezelf toestemming om grootse dingen te bereiken. Wat dat ook is voor jou: meer inkomsten, meer vrije tijd, meer rust, meer waardering, uitdagendere opdrachten, prettigere samenwerkingen.

 

‘Geef jezelf toestemming om grootse dingen te bereiken.’

Jij en je potentie

Zoals gezegd ga ik je niet overtuigen. Dat mag je zelf doen. Wat ik wel weet, is dat wanneer jij ‘JA’ durft te zeggen tegen jezelf als schrijver, als ondernemer en als iemand met ontzettend veel potentie dat we dan samen aan de slag moeten om dat op de best mogelijke manier naar boven te halen: in een veilige omgeving met enthousiaste en ambitieuze collega’s waar de kennis en ervaring je om de oren vliegt.

 

‘Stop met aanklooien. Want dat kost je klauwen vol geld.’

 

Stoppen met klooien

Wat ik zie bij de schrijvers die meedoen, is dat zij stoppen met aanklooien. Doe dat ook: stop met aanklooien. Want dat kost je klauwen vol geld.

Breng dat koppie tot zwijgen wanneer je weet en voelt dat jij en jouw schrijfbedrijf klaar zijn voor de volgende stap. Wanneer je weet dat jullie het waard zijn. Want dit stemmetje in jezelf wordt steeds stiller hoe langer je het negeert. Uiteindelijk dooft je passie voor schrijven omdat je blijft hangen op een niveau en in samenwerkingen of opdrachten die je niet uitdagen. Omdat je niet weet hoe je verder komt. Dat is zo ontzettend zonde.

Knallend hete Summerschool editie

Wat betreft mij en de twijfelenergie die mij omringde: ik besloot het los te laten. Weer te vertrouwen op mezelf en alles wat er is. Erop te vertrouwen dat ook deze keer de juiste schrijvers de stap durven zetten zodat we er samen een knallende Summerschool editie van gaan maken. Daar heb ik zin in!

De twijfelende schrijvers blijven welkom. Wanneer het hun tijd is om volmondig ‘JA’ te zeggen tegen zichzelf als professionele schrijver, een serieuze schrijfbusiness, gelijkwaardige klantcontacten, gave opdrachten en meer waarde(ring) van zichzelf en van hun (potentiële) klanten.

Kom maar op zomer vol lessen om te leren en vruchten om te plukken 😀.

Twijfelkont of knopen-knaller?

Hoe ben jij wat betreft twijfelen? Een fanatieke twijfelaar? Snelle beslisser? Of soms dit en dan dat (voor degenen die niet kunnen kiezen 😉). Ik ben benieuwd! Laat het me vooral weten via LinkedIn (@rachelfelix) of instagram (@bureaurachelenco).

Voel je na het lezen van deze blog dat dit wel eens jouw moment voor een knallende zomer kon zijn? Plan dan een Text Talk in. Wanneer het klikt en klopt, gaan we dan vanaf 21 juni samen aan de slag met het stevig(er), slim en strategisch neerzetten van jou als schrijver en van je schrijfbusiness als professioneel bedrijf dat voor jou werkt in plaats van andersom.

Doe mee

Textpert Traject

Ons Textpert Traject is een groepstraject van twee maanden waarin je leert om jouw schrijfbusiness slim & strategisch op te zetten. Je werkt aan je eigen profilering, professionalisering, workflow en alles dat daarbij komt kijken. Dit traject is geschikt voor tekstprofessionals die nieuw zijn in het ondernemende schrijverschap of tekstprofessionals die al een tijdje meelopen, maar nog steeds het gevoel hebben ‘maar wat te doen’.

Expert - 1 op 1 - Traject

Ons Expert Traject is een 1-op-1 (of 2-op-1) traject van drie of zes maanden. Hierin werk je aan het optimaliseren van je schrijfbusiness en het neerzetten van jezelf als dé expert binnen jouw niche en specialisatie. Dit traject is geschikt voor de tekstprofessional met een goedlopende schrijfbusiness waarin het wringt omdat je voelt dat er nog zoveel meer in jou en je bedrijf zit.

Andere schrijvers lazen:

Ontvang Tips & Tricks

Voor het professionaliseren van jouw schrijfbusiness. En krijg mijn Handleiding Workflow gratis toegestuurd.

Gelukt! We gaan samen werken aan een gezond en winstgevend schrijfbedrijf voor jou.