Wat ik zie, is dat veel tekstschrijvers worstelen met het op waarde geschat worden. Door zichzelf en door hun klanten. Ook het vinden van voldoende opdrachten blijkt vaak een uitdaging. Terwijl het ondernemende schrijverschap een vak en een feest is! Mits je het goed aanpakt.
Natuurlijk hoop ik dat ik jou als deelnemer aan mijn Textpert of Expert Traject mag verwelkomen. Zodat we er samen voor zorgen dat ons vak en jij als schrijver op waarde geschat gaat worden. Tot die tijd heb je vast iets aan deze tien tips voor het professioneel opzetten van jouw schrijfbusiness:
Tip 1: Ga nooit aan de slag zonder heldere briefing & debriefing
Hoe enthousiast je ook bent over een nieuwe opdracht, ga nooit zomaar aan de slag. Zorg na een kennismaking altijd eerst voor een gedegen briefing en debriefing. Pas na een akkoord van jouw klant daarop, kun jij los! Zo weet je zeker dat jullie dezelfde verwachtingen hebben en voorkom je vervelende verrassingen halverwege een project.
Tip 2: Vertel NIET dat je vroeger al van schrijven hield.
Vergelijk eens de Over Mij pagina’s van een aantal willekeurige concullega’s die je op internet vind. En? Concludeer je net zoals ik dat IEDERE tekstschrijver vertelt dat zij al vroeg begon met schrijven? Dat de boekjes en verhalen van toen zijn uitgegroeid tot dat wat zij nu doet. Leuk natuurlijk en ook voor mij als schrijver een feest van herkenning. Maar je klant kiest jou niet omdat je al vroeg in je pen klom. Vooral niet aangezien we dat allemaal blijkbaar deden! Bedenk dus wat jouw USP’s als tekstschrijver, copywriter of contentmaker zijn. En benoem die. USP’s achterhalen en benoemen is ook wat je als schrijver voor je klanten doet, dus moet het je ook voor jezelf lukken.
Tip 3: Leg uit waarom je klant jóuw dienst nodig heeft.
Dat je klant een tekstschrijver nodig heeft, weet hij al. Anders was hij niet op je site. Leg dus niet uit waarom een klant jouw dienst nodig heeft, maar vertel hem waarom dit jóuw dienst moet zijn. Wat neem jij mee naar de schrijftafel? Verval ook niet in het geven van een algemene uitleg van de verschillende tekstsoorten, maar vertel waarom jíj de meest geschikte persoon bent voor het schrijven van een persbericht, flyer, webtekst, etc.
Tip 4: Heb het gezellig op netwerkevents
Het eerste jaar dat ik als freelancer werkte, netwerkte ik wat af. In het begin volledig verkrampt, later met plezier. Dat plezier ontstond doordat ik besloot het ‘scoren’ van opdrachten los te laten. Ik stoorde me zelf tijdens dergelijke events namelijk aan andere tekstschrijvers en ondernemers die alleen maar op werk aasden. Zo wilde ik niet zijn. Dus besloot ik naar netwerkbijeenkomsten te gaan om inspirerende ondernemers te leren kennen en zo mijn netwerk te vergroten. Als daar een keer een opdracht uitkwam, was dat een mooie bonus. En guess what? De opdrachtenstroom kwam als vanzelf op gang doordat ik ontspande en erin geloofde. De afgelopen jaren kwamen al mijn opdrachten binnen via dit netwerk. Mond-tot-mond reclame is nog steeds de meest krachtige tool.
Tip 5: Ga naast je klant zitten en kruip niet weg achter je scherm
Veel tekstschrijvers vinden het heerlijk om vanachter hun laptop de wereld van mooie teksten te voorzien. Same here! Maar door achter je scherm te blijven
zitten, blijf je ook letterlijk achter de schermen staan. Terwijl je alleen in een gelijkwaardige relatie als schrijver meerwaarde kunt toevoegen vanuit jouw vakkennis. Dus wil je verder met je schrijfbusiness, een meer gelijkwaardige relatie met je klant, vaker en over meer contentzaken mee mogen denken? Laat je dan zien. Pak de telefoon, ga langs, wees open.
Tip 6: Schrijven is een vak. Behandel het ook zo.
Bijna iedereen in Nederland kan schrijven, maar rake, heldere teksten schrijven blijft een vak. Ik heb de hoogste CEO’s, communicatiespecialisten en marketingexperts zien worstelen met letters. Niet erg; daar zijn wij voor! Schat je ‘schrijverij’ op waarde en blijf je verdiepen in je vakgebied. Lees boeken, blogs, artikelen. Volg webinars, ga naar events. Ik probeer iedere week minstens twee uur aan vakverdieping te besteden. Niet alleen is dat rete-interessant; je kunt je klant ook nog eens beter van dienst zijn dankzij de kennis die je opdoet.
Tip 7: Laat seo-schrijven aan seo-schrijvers over
Binnen ons vakgebied zie ik seo-schrijven als een vak apart. De ontwikkelingen op dit vlak gaan zo snel en er komt zoveel meer bij kijken dan het gebruik
van de juiste zoekwoorden. Noem jezelf dan ook geen seo-specialist als je dit niet bent. Je creëert daarmee onrealistische verwachtingen en doet valse beloftes; uiteindelijk merkt de klant dat. En dat is natuurlijk alleen maar schadelijk voor je imago. Werk samen met online marketingspecialisten (bijvoorbeeld voor een gedegen zoekwoordenonderzoek) wanneer je wel als seo-schrijver verder wilt.
Tip 8: Durf ‘nee’ te zeggen tegen vervelende klanten
Sommige klanten willen alles gisteren af, gooien onduidelijke opdrachten over de schutting en blijven zelf met onrealistische verwachtingen aan de andere kant
zitten wachten. Of er wordt moeilijk gedaan over ieder uurtje dat jij nodig hebt om goede kwaliteit te leveren. Durf ‘nee’ te zeggen tegen dit soort klanten. Daarmee blijf je bij jezelf. Leer werken voor klanten die snappen dat je een tekst samen schrijft en dat kwaliteit tijd (en dus geld) kost. Voorkom met ‘nee’ zeggen dat al je energie naar vervelende klanten gaat terwijl je onder tijdsdruk prutswerk gaat leveren.
Tip 9: Maak gedetailleerde offertes
Klanten weten niet wat er allemaal komt kijken bij ‘het schrijven van een stukje’. Aan jou de schone taak om dat inzichtelijk te maken. Door een duidelijke, gedetailleerde offerte op te stellen laat je zien wat jij allemaal voor je klant gaat doen, hoeveel tijd ieder onderdeel jou kost en wat de klant daar uiteindelijk voor betaalt. Zo weet je klant wat hem te wachten staat en voorkom je vragen achteraf wanneer je je factuur indient. Posten die altijd in een factuur terugkomen zijn:
- inlezen
- schrijven eerste versie
- revisieronde
- schrijven tweede versie
De post projectcoördinatie is alleen van toepassing bij grotere projecten waarin je veel moet schakelen.
Tip 10: Ga niet aan de slag zonder gedegen input
Zelf achter de schermen internet afstruinen in de hoop dat je de juiste informatie vindt, is te tijdrovend en risicovol. Ga met je klant in gesprek: hij is en blijft immers de inhoudsdeskundige, jij bent de texpert. Uiteraard denk je wel mee op inhoudelijk vlak:
- Is alles wat je klant vertelt relevant?
- Is het in deze tekst relevant?
- Welke vragen roept de tekst nog op bij de lezer (houd je doelgroep voor ogen, ook als het onderwerp jou steeds meer eigen wordt)?
- Welke aanvullende input heb je nog nodig?
Door zo samen te werken, kom je tot het beste eindresultaat! Leer meer over het professionaliseren van jouw schrijfbusiness.