Minder willen en genoeg hebben

Hoe ik leefde van mijn spaargeld en daardoor een ontzettende rijke stinkerd werd. 

Afgelopen maanden leefde ik van mijn spaargeld om mijn heksenbedrijf op te zetten. Ik ben me in die maanden rijker, meer voldaan, meer tevreden en gelukkiger gaan voelen terwijl mijn spaarrekening slonk. Hoe kan dat? Want dat is niet ‘hoe het hoort’. Tot ik mij ging afvragen: heb ik genoeg omdat ik minder wil of wil ik minder omdat ik genoeg heb? In deze blog vertel ik over de angsten die ik doorleefde, hoe ik mijn spaarrekening spaar en hoe een ceremonie mij hielp om nog meer te vertrouwen. 

Ik heb, ben en doe niet genoeg

Jaren geleden zag ik de quote ‘Ik heb genoeg, ik ben genoeg, ik doe genoeg’ bij een vriendin in de kamer hangen en ik schrok. Want ik had, was en deed absoluut niet genoeg, vond ik toen. Inmiddels wel. Terwijl ik zoveel minder heb, doe en ook ben. Ik heb minder spullen, koop vrijwel niks (en anders tweedehands), ik plan mijn agenda leeg en ik ben veel minder ego, oud zeer en veel meer mezelf geworden. Dat werd me de afgelopen maanden duidelijk toen ik mijn spaarrekening zag slinken en nog geen zicht op inkomsten had. Best spannend! Want alle aangeleerde alarmbellen gaan rinkelen: ‘moet geld verdienen’, ‘eindig in de goot’, ‘iets met pensioen’, ‘vaste lasten’, ‘alles is duur’. Alle verhalen die we onszelf wijsmaken kwamen voorbij. Gelukkig weet ik inmiddels dat geld nooit over geld gaat. Wel een middel waarachter we onszelf en onze dromen verstoppen. Vanuit die wetenschap kon ik mijn uitdagingen en angsten aankijken.

‘Geld is veelal een middel waarachter we onszelf en onze dromen verstoppen.’

Loslaat- & toelaatceremonie

Wat mij veel heeft geholpen bij het vinden van vertrouwen en het loslaten van angst, die ik vooral op het financiële aspect had, was een loslaat & toelaat ceremonie die ik met mezelf deed. Hierin liet ik in ceremoniële setting alles toe waar ik bang voor was, zoals succes hebben, geen succes hebben, gezien worden, niet gezien worden, geld hebben, geen geld hebben. Een rollercoaster aan emoties en belemmerende overtuigingen dus die ik kon doormaken omdat ik geleerd heb mezelf constructief te dragen. Ook heb ik afgelopen jaren oude pijnstukken aangekeken en opgeschoond waardoor ik tijdens deze ceremonie in het nu kon blijven. En niet afzakte naar andere plekken die getriggerd werden. Mijn ceremonie eindigde met een diep, diep vertrouwen in het universum en Moeder Aarde. Hoe ze me zal dragen zo lang ik leef.

Minder bezit, meer financiële vrijheid

Wat me nu te doen staat: mijn auto verkopen die ik een half jaar geleden aanschafte. Ik besefte dat dit een ego-koop is geweest; ik was zo trots dat ik mijn eerste écht helemaal eigen auto kon kopen dat het móest gebeuren. Ik ging er het hele land mee doorcrossen, iedereen opzoeken, overal naar toe… Maar dat blijkt mij helemaal niet gelukkig te maken. Dus nu staat mijn auto daar maandelijks geld te kosten. Terwijl ik dat wat ik doe prima met de trein kan doen. Ik voel ook steeds meer dat ik het milieu minder en minder en nog minder wil belasten. Alle reden om weer afstand van mijn ego-aankoop te doen. Met een klein pijntje in mijn hart, want met momenten is mijn auto heel handig. Maar ja, offers horen nu eenmaal bij het vervullen van verlangens.

‘Een rollercoaster aan emoties en belemmerende overtuigingen dus die ik kon doormaken omdat ik geleerd heb mezelf constructief te dragen.’

Minder afspreken, meer ruimte voor flow

Wat ik ook steeds minder wil, is afspreken. De afgelopen maanden merkte ik hoe ik geniet van een lege agenda. Dat vond ik ook één van de fijnste aspecten van het reizen: de leegte. Hoe minder ik plan, hoe meer ruimte er is voor spontane dingen. Ook hier in Nederland kan dat prima. De dagen vullen zich, ik zie genoeg mensen en er is ruimte. Natuurlijk is het jammer dat ik sommige mensen minder zie omdat ik niet 2-3 weken vooruit wil plannen en andermans agenda’s vol zitten. Maar dat is dan zo. Wat het mij oplevert – vrijheid om mijn eigen flow te volgen, aanwezig te zijn met mensen met wie ik op dat moment aanwezig kan zijn, ruimte om op de bank naar de blaadjes te gaan staren, een dag te gaan wandelen met de hond wanneer ik wil – geeft me zoveel levenslust. Dat maakt het af en toe missen of mislopen van mensen weer goed.

Minder uitgeven, meer delen

Een andere manier van minderen bereikte ik door me aan te sluiten bij de Clothingloop. Een soort kledingruilketting: tassen met kleren rouleren door de buurt. Je haalt er iets uit, stopt er iets in en brengt de tas naar de volgende. Perfect als je het mij vraagt! Ik kocht al jaren bijna alleen maar tweedehands, maar dit is naast duurzaam ook nog voordelig. Daarnaast zit ik ook in een gratis appgroep waar ontzettend veel spullen aangeboden worden. Ik heb hier al mooie dingen uitgehaald die we nodig hadden en heb zelf anderen blij kunnen maken met spullen die wij niet meer nodig hadden. Dit scheelt absurd veel geld, is beter voor het milieu en het voelt veel vervullender dan afrekenen bij een kassa.

‘De dagen vullen zich, ik zie genoeg mensen en er is ruimte.’

Ik heb, doe en ben genoeg

Wat ik me inmiddels afvraag is: maak je je geen zorgen meer als je eenmaal genoeg kleding, geld, zekerheid, wat dan ook hebt? Of heb je genoeg als je je geen zorgen meer maakt om altijd maar meer? Voor mij is het dat laatste. Voelen en besluiten dat je genoeg hebt, bent en doet. Het diepe vertrouwen dat ik tijdens mijn loslaat & toelaat cermenonie voelde, is zich langzaamaan aan het omzetten naar een nog diepere dankbaarheid dan ik al voelde voor de goede zorgen van Moeder Aarde voor mij. Ze zal me altijd dragen; ze kan niet anders (lang leve de zwaartekracht). Waardoor ik veiligheid voel en nog beter voor haar wil zorgen. Zie je het cyclische en de verbinding in dit geheel?

Rijke stinkerd

Kortom: ik heb minder, wil minder en doe minder. En het voelt geweldig! Ik voel me rijk, voldaan, tevreden en gelukkig. Iedere dag geniet ik van mijn huisje, hondje, man, vrienden, de natuur, m’n fijne werkplek en dat waar ik mee bezig ben: vanuit mijn eigen oer-wijsheid iets in de wereld zetten. Ik ben een ontzettende rijke stinkerd met ruimte in mijn leven, vrijheid, lol en een – op dit moment – beschaafde spaarrekening. Zo kan het dus ook.

Is het tijd voor jouw eigen-wijsheid?

link met me:

Dagelijks plaats ik interessante content op LinkedIn. Stuur me dus vooral een connectieverzoek. Vind ik leuk!

Rachel Felix

Vragen? Ik hoor ze graag!
    Email

    rachel[at]rachelfelix.nl

    Of schrijf je in voor de Wachtlijst: Verse Heksen Community

    Naar aanleiding van mijn boek en podcast (volop in de maak), beheer ik ook de Verse Heksen (die iets in gang willen zetten) Community. Je wordt gratis lid. Schrijf je in voor de wachtlijst!

    14 + 8 =