Ik wil voor mezelf beginnen als freelance tekstschrijver of copywriter; wat is het juiste moment?

17 maart 2022
Foto door: Mika Baumeister

door Rachel Felix

®️Via mijn gratis content, online trainingen en unieke businesstraject leer ik jou een slimme & strategische schrijfbusiness neerzetten. Want wij schrijvers en ons vak schrijven mogen - door onszelf (!) - wel eens meer op waarde geschat worden. Dat begint met professionaliseren. Samen aan de slag dus en op naar een schrijversrevolutie 💪.

Je wil voor jezelf beginnen als freelance tekstschrijver of copywriter. De beste beslissing die je kunt nemen! Want het ondernemende schrijverschap is een feestje. Maar je moet wel weten wat je doet. In deze blog geef ik je twee mogelijke manieren om voor jezelf te beginnen als freelance tekstschrijver of copywriter: ‘gewoon beginnen’ of ‘jezelf goed voorbereiden’. Ik vertel je ook hoe ik het heb aangepakt. Zodat jij bewust kunt kiezen hoe jij jouw moment om voor jezelf te beginnen als freelance tekstschrijver of copywriter wil gaan creëren.

Gewoon beginnen of jezelf goed voorbereiden?

Wat is het juiste moment om voor jezelf te beginnen als freelance tekstschrijver of copywriter? Dat hangt helemaal van jouw situatie en mindset af. Veel schrijvers kiezen ervoor om ‘gewoon te beginnen’. Hieronder vertel ik je de voor- en nadelen hiervan voor jou en je bedrijf. Een andere keuze is ‘goed voorbereid starten’; bijvoorbeeld door lid te worden van onze Community van Ondernemende Schrijvers (waarvoor je eerst ons Textpert Traject volgt). Dan maak je meteen gebruik van de kennis en ervaring van meer dan vijftig textpertcollega’s. Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden die deel ik verderop in deze blog. En ook van het ‘goed voorbereid starten’ deel ik de voor- en nadelen.

Gewoon beginnen als freelance tekstschrijver of copywriter: de nadelen

Er bestaat geen opleiding die je leert hoe je freelance schrijver wordt. Daarom zijn veel schrijvers ‘gewoon maar begonnen’. Zonder expliciete kennis van de schrijfbranche, planmatige bedrijfsvoering, acquisitie, sales, marketing, relatiebeheer, een professionele werkwijze en nog zoveel meer. Een gevolg is dat je daardoor een gevoel hebt dat je ‘maar wat doet’ als ondernemende schrijver. Dat gevoel maakt je onzeker en vanwege die onzekerheid durf je jezelf niet neer te zetten als de tekstprofessional die je wilt zijn: professioneel, gefocussed, uniek en een waardevolle sparringspartner voor klanten. In plaats daarvan blijf je hangen in te weinig of geen uitdagende opdrachten, maak je te veel onbetaalde uren en werk je voor klanten die je soms liever kwijt dan rijk bent. Je verliest bovendien te vaak de leiding over je eigen agenda en planning. En dan is er ook steeds die twijfel: kan ik het wel? Ze vinden me vast te duur… Hoe doen andere schrijvers dat? Wat is eigenlijk ‘normaal’? Dit zijn de nadelen van ‘gewoon maar beginnen’ als freelance tekstschrijver of copywriter.

Gewoon beginnen als freelance tekstschrijver of copywriter: de voordelen

Er bestaat geen opleiding of toelatingseis die je leert hoe je freelance schrijver wordt. Daarom kun je als schrijver ‘gewoon maar beginnen’. Tekstschrijver, copywriter, journalist en vele andere tekst gerelateerde beroepen zijn immers vrij; iedereen mag zich zo noemen. Dus daar ga je! Vol goede moed en enthousiasme. En met dat enthousiasme heb je de helft al gewonnen. Wanneer je denkt in mogelijkheden, veerkrachtig genoeg bent om te vallen en weer op te staan en niet geloofd in falen kan ‘gewoon maar beginnen’ prima voor je werken. Wat je na verloop van tijd hoogstwaarschijnlijk merkt, is dat je klanten jouw route voor je bepaald hebben. Je hebt hier zelf weinig tot geen leiding in genomen omdat je gewoon maar bent begonnen en hebt gezien waar het schip strandt. Weet dat het nooit te laat is om alsnog die leiding over je bedrijf in handen te nemen. Zet jouw koers uit en gebruik je enthousiasme, lef en doorzettingsvermogen om je schrijfbedrijf nu daar te krijgen waar en hoe je het hebben wil. Door schade en schande wijs worden, meteen meters kunnen maken en alles zelf uitvogelen zijn de voordelen van ‘gewoon maar beginnen’ als freelance tekstschrijver of copywriter.

Goed voorbereid van start als freelance tekstschrijver of copywriter: de nadelen

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt dat je voor jezelf wil beginnen als freelance copywriter of tekstschrijver, is dat ook wat je wil: beginnen. Het kan dan als een stap terug voelen wanneer je besluit om toch eerst die voorbereidingsfase goed en grondig te doorlopen. Je wordt ineens gedwongen om na te denken over wie je bent als schrijver, wat je wil, wat je te bieden hebt, hoe je jouw klanten daarmee helpt, wat jou anders maakt dan je concullega’s, wat je verdienmodel wordt, je niche, je werkwijze en heb je je interne bedrijfsprocessen eigenlijk wel op orde? Een heleboel dingen waar je niet aan dacht toen je besloot te gaan werken als freelance copywriter of tekstschrijver. En ook niet de makkelijkste vragen om voor jezelf en met jezelf te beantwoorden. Dat kan je weer terugbrengen bij: laat die voorbereiding maar zitten. Veel te ingewikkeld. Ik duik gewoon het diepe in. Helemaal wanneer je bedenkt dat het goed voorbereiden van jouw start als succesvolle schrijver tijd, energie, aandacht en geld vraagt. Of je het nu alleen doet of samen met iemand die je hierin begeleidt. Die investering moet je kunnen, durven en willen maken. Dit zijn de nadelen van ‘goed voorbereid van start gaan’ als freelance tekstschrijver of copywriter.

Goed voorbereid van start als freelance tekstschrijver of copywriter: de voordelen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook wanneer je wil starten als freelance schrijver of wanneer je jouw bestaande schrijfbusiness wil professionaliseren. Want stel je toch eens voor dat jij na jouw voorbereidende fase:

  1. Weet wie je bent als schrijver.
  2. Weet wat je wilt, kunt en waard bent als schrijver.
  3. Weet hoe jij jouw klanten het beste van dienst kunt zijn.
  4. Weet, voelt en kunt verwoorden wat jou anders maakt dan je concullega’s.
  5. Helder hebt wat je verdienmodel wordt.
  6. Weet voor welke niche je warm loopt en waar dus jouw kansen liggen.
  7. Je samenwerkingen aangaat vanuit een professionele werkwijze en met behulp van soepele, efficiënte bedrijfsprocessen.

Dan start je niet met 1-0 maar met 10-0 voorsprong op je concullega’s. De investering die jij doet – qua tijd, geld, aandacht, energie – in het goed neerzetten van je schrijfbusiness verdien je dubbel en dwars terug. Dat bewijst iedere schrijver met wie ik binnen mijn Business Mentorships heb mogen samenwerken

Hoe ik begon als freelance tekstschrijver en copywriter

Onlangs kreeg ik de volgende vraag van een schrijver: ‘wat is voor mij een goed startmoment? Gezien mijn huidige (financiële) situatie. De vraag daarin ook wat jij zou doen. Of wat je ervaring daarin is.’ Een leuke vraag die mij diep in mijn herinneringen liet duiken. Ik deel hieronder het antwoord dat ik gaf met je:

Hoi —,

Wat leuk dat je dit vraagt. Ik ga je uiteraard zo goed mogelijk proberen te helpen.

Wat een goed startmoment is gezien jouw huidige (financiële) situatie kan ik niet beoordelen. Omdat ik je situatie natuurlijk niet ken. Ik kan uiteraard wel mijn beweegredenen om voor mezelf te beginnen als freelance tekstschrijver en copywriter met je delen, zoals je vroeg:

Bij het tekstbureau waar ik werkte, voelde ik me steeds meer opgejaagd en opgesloten. Ik miste rust om mijn werk met aandacht te doen en de vrijheid om het op mijn – niet-corporate – manier te doen. Dus nam ik ontslag zonder verder plan; ik wist dat ik als communicatiemedewerker sowieso weer aan de bak kwam. Of anders als serveerster, schoonmaakster of wat dan ook. Ik was toen 27, had een koopwoning met mijn toenmalige vriend en een hondje om voor te zorgen.

Toen ik na het nemen van ontslag bezig was met het vieren van mijn sabbatical op Bonaire, werd ik benaderd door een voormalige klant waar ik via het tekstbureau voor werkte. Zij vroeg of ik de opdracht weer wilde oppakken. Ik voelde meteen enthousiasme! Dat was voor mij het teken dat ik mijn werk – het schrijven voor klanten – heerlijk vond! Ik wilde het alleen niet meer doen op de manier die ik kende.

Dit leidde tot mijn beslissing om voor mezelf te beginnen. Ik had spaargeld voor een half jaar op de bank. Inmiddels was mijn relatie over en had ik dus wat dat betreft geen vangnet meer. En overigens ook geen huis; ik startte letterlijk vanaf de zolderkamer van mijn zusje. Wel had ik nog ons hondje om voor te zorgen.

Ik ben begonnen op basis van mijn eigen jarenlange voorbereiding: de kennis die ik in huis had vanuit mijn werken bij het tekstbureau. Dat is meteen een groot deel van de praktische kennis die ik deel in mijn Textpert Traject. Daarnaast had ik mijn netwerk uit eerdere banen, enthousiasme, een oude laptop en een innerlijke drive. Binnen twee weken had ik via mijn netwerk een eerste opdracht en dat balletje is blijven rollen. Ook al had ik de eerste vier jaar geen website, geen social media, geen nieuwsbrief en geen salesfunnel. Ik leidde mijn schrijfbedrijf op basis van mijn professionaliteit binnen tekstprojecten en de via-via aanvragen die daaruit voortkwamen.

Uiteindelijk heb ik in een van de eerste maanden één keer wakker gelegen omdat ik nog maar € 1.000,- op de bank had en geen openstaande offertes of facturen. Ik besloot toen dat dat meteen de laatste keer was dat ik me zorgen maakte; ik was namelijk voor mezelf begonnen om vrij te zijn. En dat was ik. Binnen die vrijheid heb ik als ondernemende schrijver geploeterd, gefaald, gefeest en geleerd. Ik ben geflopt, geslaagd, gevallen en iedere keer weer opgestaan. En dat zeven jaar lang. Heerlijk 😀.

Wat ik met het delen van mijn ervaring wil zeggen: waar een wil is, is een weg. Het is aan jou om te beslissen of die weg bezaaid is met beren of met kansen. Wanneer je voor beren kiest, gaat het nooit het juiste moment zijn. Wanneer je kiest voor het zien en oppakken van kansen, ga je altijd een succes worden.

Natuurlijk kun je jezelf helpen om kansen te creëren, dat deed en doe ik continu. Kijk daarvoor naar wat jij nodig hebt om met een gerust hart te beginnen.

Een bedrijfsplan?
Een gesprek bij de KvK?
Een stilteretraite?
Een schrijftraining?
Een businesstraining?
Een begroting?
Een nieuwe bureaustoel?
Een businessbuddy?

Ik heb ze in ieder geval allemaal benut. Wat kan jou helpen om helemaal voor je droom te gaan?

Ik hoop dat ik zo je vraag beantwoord heb. Dankjewel voor het stellen.

Je vroeg ook of we even kunnen bellen. Omdat ik dat verzoek wekelijks krijg, doe ik dat niet meer. Mocht je besluiten om in het diepe te springen en daarbij begeleiding te willen in het professioneel opzetten van je schrijfbusiness, dan kun je altijd een Text Talk inplannen. Daarin bespreken we jouw dromen en doelen en kijken we hoe het Textpert Traject je daarbij kan helpen.

Kun je zo verder met jouw proces? Een geheim daarin: door te dromen en je droom uit te spreken ben je al begonnen. Niet doorvertellen want dan schrik je jezelf misschien af ;).

Hoe ga jij starten als freelance tekstschrijver of copywriter?

Zoals je ziet, zijn er vele wegen die naar Rome leiden wanneer je wil beginnen als freelance tekstschrijver of copywriter. Ik hoop dat deze Eye-opener je inzicht geeft in welke route bij jou past. Ik hoop ook dat je een Text Talk inplant wanneer je goed voorbereid aan de slag wil met het succesvol neerzetten van jouw schrijfbusiness. Dat kan als je nog moet starten, net gestart bent of wanneer je al een tijdje onderweg bent, maar nog steeds dat gevoel hebt dat je maar wat doet. Op 28 maart start onze laatste groep van dit voorjaar. Er zijn nu nog drie plekjes vrij. Na ons Textpert Traject word je lid van onze Community van Ondernemende Schrijvers zodat je levenslang gebruik kunt maken van een stevig, professioneel netwerk. Om zo continu goed voorbereid te kunnen blijven groeien. Ik ben benieuwd of jij één van de schrijvers bent met wie ik ga samenwerken, dus ik ontmoet je heel graag!

Doe mee

Textpert Traject

Ons Textpert Traject is een groepstraject van twee maanden waarin je leert om jouw schrijfbusiness slim & strategisch op te zetten. Je werkt aan je eigen profilering, professionalisering, workflow en alles dat daarbij komt kijken. Dit traject is geschikt voor tekstprofessionals die nieuw zijn in het ondernemende schrijverschap of tekstprofessionals die al een tijdje meelopen, maar nog steeds het gevoel hebben ‘maar wat te doen’.

Expert - 1 op 1 - Traject

Ons Expert Traject is een 1-op-1 (of 2-op-1) traject van drie of zes maanden. Hierin werk je aan het optimaliseren van je schrijfbusiness en het neerzetten van jezelf als dé expert binnen jouw niche en specialisatie. Dit traject is geschikt voor de tekstprofessional met een goedlopende schrijfbusiness waarin het wringt omdat je voelt dat er nog zoveel meer in jou en je bedrijf zit.

Andere schrijvers lazen:

Hoe maak ik een offerte als freelance tekstschrijver of copywriter?

Hoe maak ik een offerte als freelance tekstschrijver of copywriter?

Wanneer je als freelance tekstschrijver of copywriter een offerte mag uitbrengen, roept dat vaak vragen op, zoals: hoe maak ik een professionele offerte als freelance tekstschrijver of copywriter? Wat moet er allemaal in mijn offerte staan? Hoe weet ik hoeveel uren ik...

Ik heb het te druk als tekstschrijver (en dat maakt me gestrest)

Ik heb het te druk als tekstschrijver (en dat maakt me gestrest)

Wanneer je voor jezelf begint als freelance tekstschrijver of copywriter wil je succesvol worden. Totdat je ineens te veel werk hebt, avonden door zit te tikken om deadlines te halen en het vuurtje in jezelf door de aanhoudende drukte langzaam dooft. Want dit was niet...

Ontvang Tips & Tricks

Voor het professionaliseren van jouw schrijfbusiness. En krijg mijn Handleiding Workflow gratis toegestuurd.

Gelukt! We gaan samen werken aan een gezond en winstgevend schrijfbedrijf voor jou.