De ‘Ik-doe-maar-wat’ onprofessionaliteit waar schrijvers tegen moeten strijden

13 april 2021

door Rachel Felix

®️Via mijn gratis content, online trainingen en unieke businesstraject leer ik jou een slimme & strategische schrijfbusiness neerzetten. Want wij schrijvers en ons vak schrijven mogen - door onszelf (!) - wel eens meer op waarde geschat worden. Dat begint met professionaliseren. Samen aan de slag dus en op naar een schrijversrevolutie 💪.

Binnen onze schrijversbranche of taalsector heersen vreemde verwachtingen. Daarbij krijgen we door de enorme breedte van ons vak en het gebrek aan concrete opleidingen tot tekstschrijver, copywriter, contentmaker, redacteur, blogger of (bedrijfs-)journalist vaak te maken met onzekerheid en oneerlijke (?) concurrentie. Wat moet je daarmee? Wat kun je daarmee? Hoe zorgen wij als schrijvers ervoor dat wij en ons vak – in de eerste plaats door onszelf – meer op waarde geschat worden? Ik laat je in deze Eye-Opener zien tegen welke ‘ik-doe-maar-wat’ onprofessionaliteit wij als schrijvers strijden en hoe wij daar met onze Schrijversrevolutie een einde aan maken.

Onrealistische verwachtingen binnen onze tekst- & taalsector

In welke categorie schrijvers je ook valt, je merkt vast dat er vreemde verwachtingen heersen in onze schrijversbranche. Verwachtingen zoals:

 • Een schrijver moet aan een half woord genoeg hebben.
 • Een schrijver moet altijd bereikbaar en altijd beschikbaar zijn.
 • Een schrijver moet blij zijn als zij betaald werk heeft. 
 • Het is normaal voor een schrijver om zich van deadline naar deadline te ploeteren & pleasen.
 • De klant weet wat hij wil. Als schrijver moeten we die opdrachten alleen maar uitvoeren. Het liefst dus meteen, zo snel mogelijk, op basis van een half woord en graag voor gratis.

Absurd natuurlijk wanneer je het zo leest. Nog veel absurder is het dat wij als schrijvers vaak in deze verwachtingen meegaan. Te veel schrijvers die ik spreek, schieten in de uitvoerende actiestand zodra een klant een halve opdracht bij hen neerlegt. Er is geen sprake van een professionele workflow of gelijkwaardige samenwerking waardoor het onmogelijk is om de leiding tijdens tekstprojecten naar je toe te trekken en te behouden. In mijn Eye-Opener Onrealistische Verwachtingen, Fabeltjes en Feiten binnen onze Tekst- & Taalsector die binnenkort verschijnt vertel ik meer hierover. 

‘Nog veel absurder is het dat wij als schrijvers in deze verwachtingen meegaan.’

Welke verwachtingen hebben klanten van schrijvers?

Foto door:  Steven Houston 

Opleiding tot tekstschrijver, copywriter, contentmaker of (bedrijfs-)journalist

Er bestaat geen opleiding die je leert hoe je ondernemende schrijver of schrijver in loondienst wordt. Daarom zit er na je talige studie, je baan in de taal-, tekst- of communicatiesector of je jarenlange hunkeren om ‘iets met schrijven’ te gaan doen niks anders op dan ‘gewoon maar beginnen’. Dat kan ook. Want iedereen mag zich (freelance) tekstschrijver, copywriter, journalist of contentmaker noemen omdat dit geen beschermde beroepen zijn. Dit is een van de redenen waarom ik besloot mijn bedrijf om te gooien en tekstprofessionals te gaan begeleiden bij het professionaliseren van hun schrijfbusiness of -baan; ik wil dat zij een eerlijke kans op de markt hebben.

Die eerlijke kans is niet vanzelfsprekend omdat door het gebrek aan een specifieke opleiding – vakinhoudelijk of op het gebied van alle randvoorwaarden voor succes (klantcontact, werkprocessen, waarde bepalen, etc.) – bij de vijf soorten schrijvers die mij benaderen een ‘doe ik het wel goed’ of ‘ik-doe-maar-wat’ gevoel speelt. Doordat zij zoveel rand- en hoofdzaken zelf moeten uitvogelen ontstaat onwetendheid en onzekerheid; de ideale voedingsbodem om jezelf als schrijver niet op waarde te (laten) schatten.

Niet geheel onterecht ook. Want door je gebrek aan kennis van de schrijfbranche, planmatige bedrijfsvoering, acquisitie, sales en marketing ‘doe je ook maar wat’ als schrijver wanneer je hierin niet om hulp vraagt. Dat gevoel poets je niet weg met een mooie website en helder aanbod; je neemt het mee in ieder klantcontact, in iedere prijsonderhandeling en iedere keer dat je een klant wilt laten inzien dat jij beter weet hoe je een tekstproject in goede banen leidt. Of weet je dat eigenlijk helemaal niet beter omdat niemand het je ooit geleerd heeft? Kortom; die onwetend- en onzekerheid is de ideale voedingsbodem om jezelf niet op waarde te (laten) schatten. De strijd tegen de ‘ik-doe-maar-wat’ onprofessionaliteit binnen onze branche begint dus bij onszelf. Bij zelf leren hoe we onszelf en ons vak op waarde schatten. 

‘Ik wil dat tekstprofessionals een eerlijke kans op de markt hebben.’

Alle mogelijkheden binnen de tekst- & taalsector

Ons schrijversvak is enorm divers. We doen zoveel meer dan letters in de juiste volgorde op papier zetten. Denk aan: luisteren, onderzoeken, verbanden leggen, analytisch denken, inleven, plannen, adviseren, activeren. Dan zijn er ook nog eens enorm veel verschillende specialisaties waar je je als schrijver op kunt storten. Ons vak strekt zich van UX-writing, SEO en webteksten schrijven tot aan levensverhalen optekenen, bloggen, storytelling, contentmarketing en verslaglegging. Plus alles daar tussenin. Veel schrijvers voelen zich geïntimideerd door al deze mogelijkheden binnen de tekst- & taalsector omdat dit hen het gevoel geeft dat ze van alles net niet genoeg kennis hebben.

Tel daarbij op dat ons vakgebied ook nog eens continu in ontwikkeling is en je begrijpt hoe onmogelijk het is om dit allemaal bij te houden. Iets dat iedere schrijver die geen niche of specialisatie kiest wel van zichzelf verwacht. Dit onmogelijk op de hoogte kunnen blijven van alle ins & outs in combinatie met het niet kiezen van een specialisatie, leidt bij velen tot het imposter-syndroom: het gevoel dat je doet alsof je verstand van zaken hebt, terwijl je totaal niet weet waar je mee bezig bent. En met dat gevoel op zak houd je je liever klein dan dat je jezelf stevig als expert in de markt zet.

Opnieuw een voorbeeld van hoe de ‘ik-doe-maar-wat’ onprofessionaliteit binnen onze branche zich tegen onszelf keert. Veel professioneler is het immers om een specialisatie en/of niche te kiezen zodat je daarbinnen alle kennis kunt vergaren – en kunt blijven vergaren – om jouw klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. 

‘Iedere schrijver die geen niche of specialisatie kiest verwacht het onmogelijke van zichzelf.’

Concurrentie tekstschrijvers

Concurrentie onder schrijvers

Vele taalfanaten besluiten om de stap te wagen en zich bij de KvK in te schrijven zonder zich verder in de aspecten van ons schrijversvak te verdiepen. Zonder zich zorgen te maken over de vakkennis die nodig is om klanten de beste kwaliteit te kunnen bieden. En zonder zich in de randzaken van het werken als ondernemende schrijver of schrijver in loondienst te verdiepen. Maak die fout niet. Neem jezelf als schrijver serieus. Tegen iedere schrijver die zichzelf serieus neemt, wil ik zeggen: 

 • verdiep je niet alleen in je vak – de schrijfregels, het belang van SEO, structureren, schrijfstijlen, de nieuwste trends, etc. – maar ook in alles wat er verder bij het werken als schrijver komt kijken. 
 • Of je nu in loondienst werkt of je eigen schrijfbusiness runt, je hebt te maken met klanten of collega’s die iets van jou willen. Zorg dat je dat ‘iets’ altijd glashelder kunt duiden. 
 • Zorg dat je duidelijke ureninschattingen kunt maken: houd je uren bij, monitor, analyseer en neem je klanten of collega’s mee in wat je doet. 
 • Wanneer je als ondernemende schrijver de markt gaat veroveren: weet dan hoe je jezelf als jezelf in die markt neerzet. Iedereen is uniek, ook jij; geen enkele andere schrijver kan, weet en wil precies hetzelfde als jij. Weet wat jouw expertise, je kennis en je ambitie of missie zijn om jezelf uniek & authentiek in de markt zetten. Dat is het beste medicijn tegen de vele slechte schrijvers die onze schrijversbranche helaas rijk is.
 • En als last maar zeker not least: ken je eigen waarde als schrijver. Want ook al mag iedereen zich zo noemen, er zijn er maar weinig die de titel met verve mogen dragen. Zorg dat je een van hen bent.

Voor degenen die balen van de slechte schrijvers die ons werkveld helaas rijk is: besef dat jij meer kennis, ervaring en expertise hebt dan zij. Weet dat klanten die voor deze schrijvers en de kwaliteit die zij leveren kiezen niet jouw klanten zijn. Maar wat nou als je merkt dat jullie dezelfde kwaliteit leveren? Investeer dan als de wiedeweerga in je ontwikkeling en groei als schrijver. Dat kan vakinhoudelijk zijn, op het gebied van het ondernemerschap of op basis van uitdagingen waar je binnen je schrijfbusiness of -baan voor komt te staan. 

 

‘Je eigen waarde kennen is het beste medicijn tegen de vele slechte schrijvers binnen onze schrijversbranche.’

 

Wat verandert er door een Schrijversrevolutie? 

Dankzij onze herwonnen professionaliteit zorgt onze Schrijversrevolutie ervoor dat onze eigen stemmen gehoord gaan worden; de stemmen van schrijvers die het vak beheersen. Die expert zijn op het gebied van tekst, taal, marketing en communicatie. En die dat in hun profilering weten te combineren met hun eigen unieke persoonlijkheid, ervaring en kennis. Zodat (potentiële) klanten hen weten te vinden en indien nodig op hen wachten. Want voor dit type schrijver staan klanten graag in de rij. Doordat deze geweldige schrijvers en de prachtige klanten die staan te trappelen om met hen te werken elkaar nu kunnen vinden gaan andere stemmen het woord voeren; de stemmen van ondernemers die vanuit hun wijsheid en purpose waarde toevoegen aan de wereld. Geholpen door schrijvers die via woorden de wereld veroveren & verbeteren. Dat is wat er verandert door onze Schrijversrevolutie. En ook nog dit:

 1. Iedere schrijver in Nederland & België weet wat hij waard is. Waardoor geen enkele tekstprofessional zichzelf of zijn klanten nog tekort doet. Schrijvers zien in hoe enorm veel werk er op ons ligt te wachten.
 2. Er is geen ruimte meer voor onzekerheid want iedere schrijver weet nu dat hij een vak beheerst waarmee je anderen van dienst kunt zijn en doet dat dus ook; be of service. 
 3. Schrijvers benutten hun volledige potentie en voelen zich daardoor gewaardeerd, zelfverzekerd en uitgedaagd. Hierdoor kunnen zij veel meer waarde toevoegen aan de uitdagingen van hun klanten. 
 4. Deze zelfverzekerde schrijvers pakken het podium voor klanten die ook daadwerkelijk iets te melden hebben. We maken de shift naar zinnige content. 
 5. Schrijvers zeggen ‘nee’ tegen slechte ideeën, ‘nee’ tegen deadlinedruk en volmondig ‘ja’ tegen teksten die iets toevoegen. 
 6. Daarbij zorgt onze Schrijversrevolutie ervoor dat onze eigen stemmen gehoord gaan worden; de stemmen van schrijvers die het vak beheersen. De experts op het gebied van tekst, taal, marketing en communicatie.

Doe mee

Textpert Traject

Ons Textpert Traject is een groepstraject van twee maanden waarin je leert om jouw schrijfbusiness slim & strategisch op te zetten. Je werkt aan je eigen profilering, professionalisering, workflow en alles dat daarbij komt kijken. Dit traject is geschikt voor tekstprofessionals die nieuw zijn in het ondernemende schrijverschap of tekstprofessionals die al een tijdje meelopen, maar nog steeds het gevoel hebben ‘maar wat te doen’.

Expert - 1 op 1 - Traject

Ons Expert Traject is een 1-op-1 (of 2-op-1) traject van drie of zes maanden. Hierin werk je aan het optimaliseren van je schrijfbusiness en het neerzetten van jezelf als dé expert binnen jouw niche en specialisatie. Dit traject is geschikt voor de tekstprofessional met een goedlopende schrijfbusiness waarin het wringt omdat je voelt dat er nog zoveel meer in jou en je bedrijf zit.

Andere schrijvers lazen:

Hoe maak ik een offerte als freelance tekstschrijver of copywriter?

Hoe maak ik een offerte als freelance tekstschrijver of copywriter?

Wanneer je als freelance tekstschrijver of copywriter een offerte mag uitbrengen, roept dat vaak vragen op, zoals: hoe maak ik een professionele offerte als freelance tekstschrijver of copywriter? Wat moet er allemaal in mijn offerte staan? Hoe weet ik hoeveel uren ik...

Ontvang Tips & Tricks

Voor het professionaliseren van jouw schrijfbusiness. En krijg mijn Handleiding Workflow gratis toegestuurd.

Gelukt! We gaan samen werken aan een gezond en winstgevend schrijfbedrijf voor jou.