Acht Redenen Waarom Jij Jezelf Als Schrijver Niet Op Waarde Schat

18 maart 2021

door Rachel Felix

®️Via mijn gratis content, online trainingen en unieke businesstraject leer ik jou een slimme & strategische schrijfbusiness neerzetten. Want wij schrijvers en ons vak schrijven mogen - door onszelf (!) - wel eens meer op waarde geschat worden. Dat begint met professionaliseren. Samen aan de slag dus en op naar een schrijversrevolutie 💪.

Hoe komt het toch dat schrijvers zichzelf niet op waarde schatten? Ik zie het keer op keer gebeuren en het is zo ontzettend zonde! Ik laat je in deze blog zien welke overtuigingen en opvattingen de oorzaak zijn van dit probleem. En natuurlijk geef ik je gerichte oplossingen. Want ik geloof dat wij als schrijvers het voortouw moeten nemen om hier verandering in te brengen.

Wat is er aan de hand? 

Te veel schrijvers schatten zichzelf niet op waarde. En daardoor kunnen (potentiële) klanten hen ook niet op waarde schatten. Wanneer jij als tekstprofessional – binnen je bedrijf of in loondienst – namelijk niet inziet wat de immense waarde van jouw woorden is, houd je jezelf klein en stel je je dienstbaar of uitvoerend op. Dus is dat hoe jouw klant je ziet: klein, dienstbaar en uitvoerend. Jezelf op die manier opstellen binnen een klantrelatie doe je vaak niet uit vrije wil; het komt voort uit onzekerheid, uit gewoonte, uit bescheidenheid of omdat je niet beter weet. Het gevolg is in ieder geval altijd dat je als schrijver, copywriter, contentmaker of marcomprofessional niet de waarde toevoegt die je aan een tekstproject toe kunt voegen; je durft, kunt of mag jouw rol als (t)ex(t)pert immers niet innemen. Vreselijk! Want dit benadeelt het eindresultaat voor iedereen:  

  1. Jij ontvangt minder waardering in de vorm van erkenning en geld doordat je niet je volledige potentie kunt benutten.
  2. Je klant krijgt niet het eindresultaat dat hij zou krijgen wanneer jij wel vanuit je (t)ex(t)pertrol kan bijdragen.  

Kortom; jezelf niet op waarde schatten en daardoor klein houden is niet fijn voor je schrijvershart, niet prettig voor je bankrekening en al helemaal niet gunstig voor je klant, ook al zijn zij vaak onderdeel van het probleem zonder dat ze dat zelf inzien. Hoe komt het nu dat zoveel schrijvers zichzelf en hun woorden niet op waarde weten te schatten en daarmee het hierboven geschetste scenario waarheid maken? Ik geef je acht redenen:

1. Iedereen kan schrijven

Als eerste is er de algemeen geaccepteerde aanname dat iedereen kan schrijven. In veel functies is schrijven ‘part of the job’. Vaak zelfs een belangrijk onderdeel ervan, denk aan: offertes schrijven, klantcontact via de mail, interne bedrijfsberichten die ‘even’ door de CEO of iemand van het secretariaat worden opgesteld met alle gevolgen van dien. Want helemaal niet iedereen kan schrijven. Zelfs vele marketing- & communicatie-experts kunnen niet schrijven omdat ze er nu eenmaal  geen aanleg voor hebben. Daarnaast is schrijven een vak. Maar na vele schrijftrainingen gegeven te hebben, durf ik te zeggen dat zelfs niet iedereen kan leren schrijven. Sommigen hebben er het geduld niet voor, vinden het schrijfproces niet interessant, missen creativiteit of gebrek aan analytisch denkvermogen om een tekst gestructureerd op te stellen. Wij als schrijvers kunnen dit wel. Omdat we deze en andere kwaliteiten die iemand een goede schrijver maken beheersen (een aparte blog hierover volgt binnenkort). 

 

Realiseer je dus dat niet iedereen kan schrijven. JIJ kunt schrijven. Omdat je er aanleg voor hebt, omdat je het waarschijnlijk al van kleins af aan doet – iets dat je overigens NIET op je Over Mij pagina wilt vertellen – omdat je veel leest, omdat je een studie hebt gevolgd waarin woorden een grote rol speelden en omdat je je in ons vak verdiept hebt; door schrijftrainingen of -opleidingen te volgen, door naar events, meet-ups, seminars en workshops te gaan. Door online webinars, masterclasses en wat al niet meer bij te wonen. Jij hebt de vaardigheid (wat een zegen) en beheerst het vak. Realiseer je dat en neem het in eigendom. Deze combinatie is wat jou waardevol maakt als schrijver. 

foto door: Glenn Carstens-Peters

Foto: Hannah Wei 

2. Iedereen mag zich schrijver noemen

Het is helaas nog steeds zo dat iedereen tekstschrijver, copywriter of contentmaker kan worden. Je hebt er geen speciale opleiding of een diploma voor nodig. Ga je in loondienst werken, dan moet je nog door een sollicitatie en vaak een of meerdere proefopdrachten heen zien te komen. Maar iedereen die daar zin in heeft, kan zich op het ondernemende schrijverschap storten. Sterker nog: op opleidingen en studies waar veel freelance schrijvers ontstaan (Nederlands, Journalistiek, Communicatiewetenschap) wordt nog steeds nauwelijks aandacht besteed aan het ondernemerschap. Kies je na zo’n opleiding of studie dus voor het ondernemende schrijverschap dan begin je aan dat avontuur met nul kennis en ervaring van alles wat er bij het runnen van je eigen schrijfbusiness komt kijken. Daardoor broeit er bij veel ondernemende schrijvers een ‘doe ik het wel goed?’ of ‘ik doe maar wat’ gevoel onder de oppervlakte. Dat gevoel poets je niet weg met een mooie website en helder aanbod; je neemt het mee in ieder klantcontact, in iedere prijsonderhandeling en iedere keer dat je een klant wilt laten inzien dat jij beter weet hoe je een tekstproject in goede banen leidt. Of weet je dat eigenlijk helemaal niet beter omdat niemand het je ooit geleerd heeft? Kortom; die onwetend- en onzekerheid is de ideale voedingsbodem om jezelf niet op waarde te (laten) schatten.

 

De oplossing: verdiep je niet alleen in je vak – de schrijfregels, het belang van SEO, structureren, schrijfstijlen, de nieuwste trends, etc. – maar ook in alles wat er verder bij het werken als schrijver komt kijken. Want of je nu in loondienst werkt of je eigen schrijfbusiness runt, je hebt te maken met klanten of collega’s die iets van jou willen. Zorg dat je dat ‘iets’ altijd glashelder kunt duiden. Ook wil je duidelijke ureninschattingen kunnen maken: houd je uren bij, monitor, analyseer en neem je klanten of collega’s hierbij mee in wat je doet. Waar gaat jouw tijd in zitten? Ontdek het eerst zelf zodat je het daarna ook aan hen duidelijk kunt maken. Wanneer je als ondernemende schrijver de markt gaat veroveren: weet dan hoe je jezelf als jezelf – en dus uniek & authentiek – in die markt neerzet. Benut de kracht van menselijke marketing. En als laatste dat wat eigenlijk als eerste geldt: ken je eigen waarde als schrijver. Want ook al mag iedereen zich zo noemen, er zijn er maar weinig die de titel met verve mogen dragen. Zorg dat je een van hen bent.

Een aanrader om jezelf als ondernemende schrijver sterk in de markt te zetten is het boek The Freelance Content Marketing Writer van Jennifer Goforth Gregory *. Dit boek is op de Amerikaanse situatie gebaseerd en dus niet 1-op-1 toepasbaar zoals mijn Textpert Traject, maar het gaat je zeker op weg helpen. Bestel het boek via deze link bij Amazon.nl (bol.com heeft het boek niet in haar assortiment).

‘Bij de gedachte zichzelf als expert te profileren schijten veel schrijvers ‘m zeven kleuren. Zo zonde!’

3. Het imposter-syndroom onder schrijvers

Ons vakgebied is enorm breed en continu in ontwikkeling. Denk aan: SEO, storytelling, copywriting, verslaglegging, UX writing, bloggen, contentmarketing, technische teksten. In mijn blog over verschillende soorten teksten en hun specificaties die binnenkort verschijnt, belicht ik de belangrijkste soorten. Wat voor nu belangrijk is om te onthouden, is dat je je als schrijver door deze diversiteit overweldigd kunt voelen. Het lijkt alsof je niet genoeg weet van je vak en hoeveel je er ook over leest, je krijgt je achterstand nooit bijgewerkt. Zou dat ook komen omdat er ontzettend veel geschreven wordt over schrijven ;)? Hoe dan ook kan dit leiden tot het imposter-syndroom; het gevoel dat je een nepperd bent die doet alsof hij verstand van zaken heeft, maar eigenlijk helemaal niet weet waar hij mee bezig is. Door dit gevoel onderschat je opnieuw je eigen waarde als schrijver – je vergeet hoeveel je al wel weet en kunt – en logischerwijs zien klanten daardoor ook niet wat jij waard bent. 

De oplossing: stop met alles willen kennen, kunnen en bijhouden. Kies jouw specialisatie en word daar de beste in. Doe je dit niet, dan blijf je middelmatig op alle vlakken en houd je het gevoel overal net niet genoeg van op de hoogte te zijn. Wat waarschijnlijk ook zo is want de ontwikkelingen gaan snel. Een andere tip: bouw tijd in – dagelijks, wekelijks, maandelijks – om een aantal uren aan vakverdieping te besteden. En deel de kennis die je opdoet vervolgens. Dit is goed voor je zelfvertrouwen, voor je waarde binnen een tekstproject en door je kennis te delen laat je jezelf zien als de go-to op dit vlak. Drie vliegen in een vakverdiepingsmoment.

4. Tekst is vaak de sluitpost in projecten

Klinkt deze situatie bekend: bij je (potentiële) klant moet een nieuwe website komen. Dus is er een webbouwer ingeschakeld, hebben ze een designer ingehuurd en misschien is er ook al een fotograaf bezig met de foto’s. Om dan – bijna aan het einde van het budget en op het randje van de deadline – te bedenken: wat doen we eigenlijk met de teksten? Het is bizar hoe dat gaat. In mijn ogen zou tekst leidend moeten zijn omdat je alleen dan werkt vanuit de inhoud. Zoals gezegd is dat niet, nog niet want door onze schrijversrevolutie gaan we dat wel bewerkstelligen, het geval. Hierdoor word je als schrijver laat in projecten aangehaakt. Met als gevolg: te krappe deadlines, geen ruimte meer voor jouw professionele inbreng en blij moeten zijn met het restje budget dat over is. Bizar toch eigenlijk? 

In mijn blog Wat doen we met de teksten? die binnenkort verschijnt, lees je mijn volledige visie op dit fenomeen.

Foto:  Kevin Ku

5. Er zijn veel slechte schrijvers die ons vak niet serieus nemen

Er zijn heel veel slechte schrijvers. Dat heeft natuurlijk te maken met punt 1: iedereen kan schrijver worden alsook met de aanname dat iedereen kan schrijven. Dus ook Harry. Die maandelijks de blog voor de tennisclub aan elkaar kletst. En die daar heel veel leuke reacties op krijgt van de andere leden die niet per se verstand hebben van wat een goede tekst is, maar wel vinden dat hij ‘zo leuk schrijft’. Dus besluit Harry om de stap te wagen en zich bij de KvK in te schrijven. Zodat hij naast zijn baan als consultant of het huishouden zijn eigen tekstbureau kan opzetten. Zonder zich verder in de aspecten van ons schrijversvak te verdiepen. Zonder zich zorgen te maken over de vakkennis die hij nodig heeft om verschillende soorten teksten te kunnen schrijven. Zonder zich in het ondernemerschap te verdiepen. Met als gevolg dat ‘een eigen tekstbureau’ hebben meer een hobby dan serious business is voor Harry. Daardoor kan hij tarieven van € 30,- per uur hanteren, doet hij gewoon dom wat de klant vraagt en devalueert daarmee de waarde van ons vak. Bedankt Har. 

Uiteraard wil ik hiermee niemand ontmoedigen om aan het prachtige ondernemende schrijverschap te beginnen. Maar neem jezelf alsjeblieft wel serieus. Doe je huiswerk. Al is het maar voor je collega’s die proberen meer waardering voor ons vak te realiseren. Voor degenen die balen van de Harry’s binnen ons werkveld: besef dat jij meer kennis, ervaring en expertise hebt dan hij. Weet dus dat de klanten die voor Harry en de kwaliteit die hij levert kiezen niet jouw klanten zijn. En zorg dat je boven Harry uitstijgt wanneer je merkt dat jullie wel dezelfde kwaliteit leveren. Investeer in je ontwikkeling en groei als schrijver. Dat kan vakinhoudelijk zijn, op het gebied van het ondernemerschap of op basis van uitdagingen waar je binnen je schrijfbusiness of -baan voor komt te staan. Twijfel je aan wat jij nodig hebt om geen Harry of Harriet te worden? Vraag dan vooral vrijblijvend een Text Talk aan. Dan bekijken we het samen.

Veel schrijvers zetten zichzelf onnodig als ontzettend inwisselbaar, niet-onderscheidend en dus waardeloos in de markt.’

6. Schrijvers zien zelf hun waarde niet (meer)

Er zijn heel veel schrijvers die hun eigenwaarde niet (h)erkennen. Ik kom ze keer op keer op keer tegen binnen mijn Textpert Traject en in de trainingen die ik aanbied: kanonnen van schrijvers die niet doorhebben hoeveel ze waard zijn. Omdat ze zelf ook zijn gaan geloven dat iedereen kan schrijven en daardoor hun kwaliteit niet meer als bijzonder zien. Of omdat ze geloven in de misvatting dat een schrijver teksten schrijft

De oplossing: als wij onszelf al niet op waarde schatten, dan kunnen we niet verwachten dat (potentiële) klanten dat wel doen. Laat staan dat zij ons naar waarde willen betalen. Het is daarom dat ik zeg dat een schrijversrevolutie begint bij onszelf, lieve schrijvers. Stuk voor stuk moeten wij als schrijvers zelf beseffen wat we toevoegen, bijdragen, meenemen naar de schrijftafel. Tel daar een professionele bedrijfsvoering, slimme, strategische kennis en gelijkwaardig klantcontact bij op en je begrijpt dat je jezelf met behulp van die aspecten honderd procent sterker in de markt zet. Met een enorme waardevermeerdering tot gevolg.

7. Schrijven is slechts een onderdeel van je bedrijf of baan

Wanneer je besluit om als professioneel schrijver aan de slag te gaan bestond er – tot het begin van mijn Textpert Traject – geen opleiding die je leert hoe je als (freelance) schrijver je zaak(jes) professioneel op orde krijgt. Daarom ben je – net als al die anderen – vast ook ‘gewoon maar begonnen’. Door je gebrek aan kennis van de schrijfbranche, planmatige bedrijfsvoering, acquisitie, sales en marketing kun je met de beste bedoelingen en al je inzet, moeite en ambitie ten spijt een zwak bedrijf of een zwakke rol binnen je organisatie neerzetten. Ook al schrijf je nog zo goed. Daarbij zorgt je gebrek aan kennis van de markt en mogelijkheden ervoor dat je jezelf niet als tekstprofessional neer durft te zetten: professioneel, gefocussed, uniek en een waardevolle sparringpartner voor klanten. Een gevolg is dat te veel schrijvers blijven hangen in te weinig of geen uitdagende opdrachten, het maken van te veel onbetaalde uren en werken voor klanten die je soms liever kwijt dan rijk bent. Je verliest bovendien te vaak de leiding over je eigen agenda en planning. Vanuit deze gevoelde onzekerheid kun je jezelf moeilijk op waarde schatten. Laat staan dat klanten dit kunnen doen. 

De oplossing: neem jouw bedrijfsvoering of functie eens kritisch onder de loep. Inventariseer welke taken je allemaal uitvoert en hoeveel van je tijd en energie die in beslag nemen. Bekijk vervolgens welke van deze taken je kunt uitbesteden, schrappen of misschien zelfs automatiseren. Maak schrijven op deze manier weer je core business. Investeer daarnaast in het leren kennen van onze schrijfbranche, planmatige bedrijfsvoering, acquisitie, sales en marketing. Dat kan al door het lezen van mijn Handleiding Workflow van een Professionele Schrijver, mijn nieuwsbrief, social media berichten, eye openers of bestel het boek The Freelance Content Marketing Writer van Jennifer Goforth Gregory * dat ik eerder noemde (hoewel dit is toegespitst op de Amerikaanse markt). De grootste stap maak je uiteraard door het volgen van mijn Textpert Traject; het eerste businesstraject in Nederland en België speciaal voor tekstschrijvers, copywriters, contentmakers en marcomprofessionals.

8. Schrijvers zetten zichzelf als inwisselbaar, niet-onderscheidend en dus waardeloos in de markt

Veel schrijvers durven zich niet te specialiseren of een niche te kiezen. Want om die keuze te maken moet je jezelf als de expert, de go-to binnen je vak en binnen die niche durven profileren. En bij die gedachte alleen al schijten veel schrijvers ‘m zeven kleuren. Zo zonde! Want dan speelt de onzekerheid en het gevoel het vak niet voldoende te beheersen weer op. Met als gevolg dat je als schrijver dus maar gewoon alles blijft doen waardoor je jezelf als ontzettend inwisselbaar, niet-onderscheidend en dus waardeloos in de markt zet. Dat wil je toch niet? Helemaal niet omdat dit klanten aantrekt die voor gratis op de eerste rij willen zitten. Wat bij schrijvers het gevoel van niet-waardevol zijn bevestigt.

In mijn blog Acht Redenen Waarom Schrijvers Iedere Euro Waard Zijn die binnenkort verschijnt, vertel ik je hoe je bovenstaande oorzaken omzet in kansen voor jezelf. Want onthoud dat zo lang je opdrachten blijft doen ‘die de rekeningen betalen’ je zelf nooit gaat voelen wat je waard bent. Je voelt je continu ondergewaardeerd, onderschat, onzeker en niet uitgedaagd omdat je jezelf onderwaardeert, onderschat, niet uitdaagt en daardoor je onzekerheid over jezelf blijft voeden.

En nu?

Nu hoop ik dat deze acht oorzaken je inzicht hebben gegeven in wat er misgaat in het niet op waarde geschat worden, door jezelf en door je klanten. Daarbij heb ik verschillende oplossingen aangedragen; hopelijk ga je met in ieder geval één daarvan aan de slag. Want samen staan we sterker: wanneer wij als schrijvers ons vak en onszelf op waarde gaan schatten, zullen anderen volgen. Dat is wat ik met onze Schrijversrevolutie wil bereiken. Doe je mee?

* Dit is een affiliate link. Door het product via deze link te bestellen ontvang ik een kleine commissie als bedankje 😀. Belangrijk daarbij: jou kost dit niks extra.

Doe mee

Textpert Traject

Ons Textpert Traject is een groepstraject van twee maanden waarin je leert om jouw schrijfbusiness slim & strategisch op te zetten. Je werkt aan je eigen profilering, professionalisering, workflow en alles dat daarbij komt kijken. Dit traject is geschikt voor tekstprofessionals die nieuw zijn in het ondernemende schrijverschap of tekstprofessionals die al een tijdje meelopen, maar nog steeds het gevoel hebben ‘maar wat te doen’.

Expert - 1 op 1 - Traject

Ons Expert Traject is een 1-op-1 (of 2-op-1) traject van drie of zes maanden. Hierin werk je aan het optimaliseren van je schrijfbusiness en het neerzetten van jezelf als dé expert binnen jouw niche en specialisatie. Dit traject is geschikt voor de tekstprofessional met een goedlopende schrijfbusiness waarin het wringt omdat je voelt dat er nog zoveel meer in jou en je bedrijf zit.

Andere schrijvers lazen:

Hoe maak ik een offerte als freelance tekstschrijver of copywriter?

Hoe maak ik een offerte als freelance tekstschrijver of copywriter?

Wanneer je als freelance tekstschrijver of copywriter een offerte mag uitbrengen, roept dat vaak vragen op, zoals: hoe maak ik een professionele offerte als freelance tekstschrijver of copywriter? Wat moet er allemaal in mijn offerte staan? Hoe weet ik hoeveel uren ik...

Ontvang Tips & Tricks

Voor het professionaliseren van jouw schrijfbusiness. En krijg mijn Handleiding Workflow gratis toegestuurd.

Gelukt! We gaan samen werken aan een gezond en winstgevend schrijfbedrijf voor jou.